Kruche ciasto:
- 340 g mąki
- 200 g masła
- 60 g cukru pudru
- 1 żółtko
Wszystkie składniki mieszamy, zagniatamy, schładzamy w lodówce przez 30 min. Okładamy 1/3 ciasta, z reszty rozwałkowujemy placek o grubości około 0,7 cm. Wycinamy kształt dużego jajka. Z odłożonego ciasta kształtujemy brzeg, formujemy dwa długie wałeczki, które splatamy ze sobą. Taki "warkocz" okładamy na brzegu jajka. Ciasto pieczemy około 20-25 min w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotego koloru.
Nadzienie:
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 60 g masła
- 110 g mleka w proszku
- marmolada lub powidła śliwkowe
- rodzynki, migdały do dekoracji
Ostudzony spód smarujemy marmoladą lub powidłami śliwkowymi.
Mleko i cukier umieszczamy w garnku i gotujemy na małym ogniu przez około 30 min.
Do przestudzonej, ale nadal ciepłej masy dodajemy masło i mieszamy. Masa będzie dość gęsta, lepka. Następnie wsypujemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Masę od razy wykładamy na wcześniej upieczone ciasto. Trzeba zrobić to dość sprawnie, bo masa szybko gęstnieje.
Dekorujemy według uznania migdałami, rodzynkami i czekoladą. Ciasto chłodzimy w lodówce. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz