poniedziałek, 26 października 2015

Torcik brzoskiwiniowy


Ciasto


  • 1 puszka brzoskwiń
  • 75g czekolady gorzkiej
  • 125g miękkiego masła
  • 125g cukru
  • 3 jajka
  • 200g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżek mleka

Masa śmietanowa

  • 2 i  1/4 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 500g twarożku śmietankowego lub twarogu 3- krotnie zmielonego z wiaderka (dałam Quark)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżki cukru

 Czekoladowa polewa
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 30 g masła
  • 3 łyżki mleka

Brzoskwinie odsączyć z syropu, ale nie wylewać. 75 g czekolady gorzkiej pokroić. 125 g masła i 125 g cukru utrzeć na puszystą masę. Pojedynczo dodawać jajka. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodawać na przemian z 3 łyżkami mleka, nadal miksować. Połowę ciasta wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm. Do drugiej części ciasta dodać pokrojoną czekoladę. Wymieszać, wyłożyć na ciasto, które jest już w tortownicy, na tym poukładać pokrojone morele.  Piec 30 min w temperaturze 180 C. Ostudzić.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Ser, cukier wanilinowy, cukier i 3 łyżki soku z brzoskwiń zmiksować. Napęczniałą żelatynę podgrzać, aż się rozpuści. Międzyczasie ubić śmietanę i dodać do sera, dokładnie wymieszać. Ostudzoną żelatynę  ostrożnie wlać do masy serowej. Dobrze wymieszać, pozostawić kilka minut aby lekko stężała. Wylać na ostudzony spód. Schłodzić w lodówce.
Wszystkie składniki na polewę czekoladową rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzoną, ale jeszcze płynną wylać na tort. Schłodzić w lodówce przez około 30 min. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz