- 1 kg schabu
- 6 jajek
- majonez
- chrzan
- sól
- pieprz
- zioła
- 2 litry bulionu
- 10 łyżeczek żelatyny
- szczypiorek
Schab natrzeć przyprawami i ziołami, zostawić na noc.
Obsmażyć na patelni z każdej strony. Piec w rękawie do pieczenia z odrobiną
oleju i wody przez około 1 godzinę. Odstawić do wystudzenia. Jajka ugotować na
twardo, drobno pokroić, dodać chrzan, majonez, doprawić do smaku, masa ta musi
być dość zwięzła. Schab dobrze schłodzić (wtedy lepiej się kroi). Kroić go na
plastry o grubości 1 cm, zrobić kieszonkę (najlepiej odmierzyć 0,5 cm nadkroić
schab, ale nie do końca, znowu odmierzyć 0,5 cm i odkroić plaster i kieszonka
jest już gotowa). Przygotowane kieszonki napełnić masą jajeczną. Szczypiorek
drobno posiekać i posypać schab. Żelatynę rozpuścić w bulionie. Schab ułożyć na
półmisku, zalać tężejącym bulionem. Schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz