poniedziałek, 8 lutego 2016

Kokosanki


Biszkopt

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Polewa
  • 250 g margaryny
  • 12 łyżek cukru
  • 3 łyżki wody
  • 4,5 łyżki kakao


Dodatkowo

  • wiórki kokosowe
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i miksujemy do momentu aż masa stanie się błyszcząca. Dodajemy po jednym żółtku i po każdym miksujemy. W porcjach dodajemy przesianą mąkę. Pieczemy w formie 25x30 cm do tzw. suchego patyczka. Ostudzony biszkopt kroimy na kawałki, w zależności jaką wielkość kokosanek chcemy uzyskać.

Polewa: wszystkie składniki trzeba rozpuścić i kilka minut gotować. Polewę odstawiamy i lekko studzimy. Kawałki biszkoptu maczamy w polewie czekoladowej a następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych. Zostawiamy do zastygnięcia polewy. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz