Pierożki brazylijskie
- suszone pomidory (opcjonalnie)
Cebulę i czosnek kroimy. Do garnka wkładamy pierś z kurczaka, zalewamy wodą, dodajemy cebulę, czosnek, masło, sól, pieprz i kostki bulionowe. Gotujemy do momentu aż pierś będzie miękka, ugotowana. Wyjmujemy ją i studzimy. Bulion przecedzamy, odmierzamy dwie szklanki i zagotowujemy. Do gorącego bulionu dodajemy ok 2,5 szklanki mąki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie przygotowujemy farsz. Kurczaka, fetę i suszone pomidory (można pominąć, w oryginalnym przepisie ich nie używamy) kroimy w kostkę, wszystko razem mieszamy. Do ostudzonego ciasta dodajemy 2 żółtka i zagniatamy. Gotowe ciasto rozwałkujemy i wykrawamy kółka. Jeśli się lepi to podsypujemy mąką. Nakładamy farsz i sklejamy, Następnie pierożki obtaczamy w pozostałym roztrzepanym białku i bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz