niedziela, 18 grudnia 2016

Ryba po grecku



  • 6 dużych marchewek 
  • 2 cebule 
  • 1 selera 
  • 2 korzenie pietruszki 
  • sól, pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego 
  • 500 g filetów mrożonych
  • 3 jajka
  • bułka tarta

Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę , pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach.  Marchewkę, pietruszkę, selera, ziele angielskie i liście laurowe wkładamy do garnka, zalewamy wodą, tak aby przykrywała ona warzywa, przyprawiamy solą, gotujemy aż będą miękkie. Odcedzamy nadmiar wody, zostawiamy około 0,5 szklanki wody razem z warzywami. Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy do reszty warzyw. Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym. Wszystko razem dusimy około 5-7 min.

Rybę doprawiamy solą i pieprzem, panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Rybę podajemy przykrytą farszem na zimno lub na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz