Ciasto:
- 300g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru do rozczynu
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 15 g świeżych drożdży
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- 30g stopionego i ostudzonego masła
Masa orzechowa:
- 200g zmielonych orzechów włoskich
- 100g drobnego cukru
- 1 łyżka rumu
- 2 białka (ubite na sztywno)
- 1 łyżka śmietany 30%
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, 1 łyżkę mąki, 1 łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 min.
Mąkę mieszamy z cukrem, żółtkami, rozpuszczonym masłem i rozczynem. Zagniatamy ciasto do momentu aż będzie elastyczne. Ostawiamy na około 40 min do wyrośnięcia.
Składniki masy orzechowej mieszamy razem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 35x45 cm. Następnie smarujemy je masą orzechową i zawijamy wzdłuż dłuższego boku. Powstałą roladę rozcinamy na 3 części pozostawiając u góry fragment nierozcięty. Z powstałych części zaplatamy warkocz. Przygotowane tak ciasto można posmarować roztrzepanym jajkiem.Pieczemy około 30-35 min w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz