niedziela, 18 grudnia 2016

Orzechowy warkocz drożdżowy


Ciasto:


  • 300g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru do rozczynu
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 15 g świeżych drożdży
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 30g stopionego i ostudzonego masła



Masa orzechowa:


  • 200g zmielonych orzechów włoskich
  • 100g drobnego cukru
  • 1 łyżka rumu
  • 2 białka (ubite na sztywno)
  • 1 łyżka śmietany 30%



Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, 1 łyżkę mąki, 1 łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 min.
Mąkę mieszamy z cukrem, żółtkami, rozpuszczonym masłem i rozczynem. Zagniatamy ciasto do momentu aż będzie elastyczne. Ostawiamy na około 40 min do wyrośnięcia.
Składniki masy orzechowej mieszamy razem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 35x45 cm. Następnie smarujemy je masą orzechową i zawijamy wzdłuż dłuższego boku. Powstałą roladę rozcinamy na 3 części pozostawiając u góry fragment nierozcięty. Z powstałych części zaplatamy warkocz. Przygotowane tak ciasto można posmarować roztrzepanym jajkiem.Pieczemy około 30-35 min w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz