niedziela, 18 grudnia 2016

Paszteciki z kapusta i grzybami



  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 125g margaryny
  • 2 jajka
  • 30g świeżych drożdży


Mieszamy razem mąkę, sól, margarynę i jajka. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, pozostawiamy na 15 min. Powstały rozczyn wlewamy do suchych składników, wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie ciato dzielimy na kilka kawałków, z każdego fragmentu rozwałkowujemy długi prostokąt, na który wzdłuż dłuższego brzegu nakładamy wcześniej przygotowany farsz z kapusty i grzybów. Drugi brzeg zwilżamy wodąi zwijamy w roladę. Kroimy po skosie na małe paszteciki. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy około 15-20 min w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz