Ciasto:
- 250 g margaryny
- 1 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 6 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka amoniaku
- 3/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki kakao
- Galaretka z wiśniami
- 2 opakowania galaretki wiśniowej
- 1 opakowanie mrożonych wiśni
Masa śmietankowa
- 2 opakowania śnieżki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
Polewa
- 150 g gorzkiej czekolady
- 3-4 łyżki masła
Margarynę, żółtka i cukier ucieramy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i amoniakiem. Na koniec dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek. Ciasto dzielimy na trzy części. Jedną część pozostawiamy białą, do drugiej dodajemy orzechy włoskie, a do trzeciej - kakao. Pieczemy 3 odzielne placki w temperaturze 180 stopni w formie 33x22 cm przez około 15-18 min. Studzimy.
Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 2 szklankach wody, pozostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy wiśnie (można dodać do lekko ciepłej galaretki zamrożone wiśnie, one się rozpuszczą a galaretka szybko zacznie tężeć). Wykładamy na jasny placek, a następnie przykrywamy plackiem orzechowym,
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia. Śnieżki ubijamy z mlekiem, powoli dodajemy tężejącą galaretkę. Masę wykładamy na placek orzechowy i przykrywamy kakaowym.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło, dokładnie mieszamy. Wylewamy na ciasto, schładzamy do stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz