wtorek, 9 lutego 2016

Dzień Kobiet


Ciasto:

  • 250 g margaryny
  • 1 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • 3/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki kakao
  • Galaretka z wiśniami
  • 2 opakowania galaretki wiśniowej
  • 1 opakowanie mrożonych wiśni

Masa śmietankowa

  • 2 opakowania śnieżki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej

Polewa

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 3-4 łyżki masła

Margarynę, żółtka i cukier ucieramy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i amoniakiem. Na koniec dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek. Ciasto dzielimy na trzy części. Jedną część pozostawiamy białą, do drugiej dodajemy orzechy włoskie, a do trzeciej - kakao. Pieczemy 3 odzielne placki w temperaturze 180 stopni w formie 33x22 cm przez około 15-18 min. Studzimy. 
Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 2 szklankach wody, pozostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy wiśnie (można dodać do lekko ciepłej galaretki zamrożone wiśnie, one się rozpuszczą a galaretka szybko zacznie tężeć). Wykładamy na jasny placek, a następnie przykrywamy plackiem orzechowym,
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia. Śnieżki ubijamy z mlekiem, powoli dodajemy tężejącą galaretkę. Masę wykładamy na placek orzechowy i przykrywamy kakaowym. 
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło, dokładnie mieszamy. Wylewamy na ciasto, schładzamy do stężenia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz