- 400g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 4 jajka
- sól
- pieprz
- 250 g serka śmietankowego, typu Almette
- szynka konserwowa
Szpinak rozmrażamy, w garnku roztapiamy masło, wkładamy szpinak i podsmażamy przez kilka minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, do szpinaku dodajemy żółtka i mąkę, mieszamy. Do masy szpinakowej dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką, wykładamy na formę o wymiarach 30x30cm wyłożonej papierem. Pieczemy około 15-20 min w 175 stopniach. Studzimy, delikatnie odrywamy papier do pieczenia. Zostawiamy na ściereczce do wystudzenia. Na ostudzone ciasto wykładamy serek śmietankowy, rozsmarowujemy na całej powierzchni. Wzdłuż jednego boku rolady układamy plastry szynki konserwowej. Roladę zwijamy wzdłuż tego brzegu.Owijamy folią aluminiową, pozostawiamy na noc w lodówce, kroimy na plastry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz