Ciasto:
- 400 g mąki
- 1 szklanka mleka
- 30 g drożdży
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
- szczypta cukru
Sos:
- 150 g koncentratu pomidorowego
- 1/2 kostki rosołowej
- zioła prowansalskie
Farsz:
- plastry salami
- cebula pokrojona w piórka
- kukurydza
- papryka pokrojona w kostkę
- tarty ser żółty
Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier, dodajemy pokruszone drożdże, olej i podgrzane mleko. Wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
1/2 kostki rosołowej rozpuszczamy w pół szklanki ciepłej wody. Wlewamy do garnuszka, dodajemy koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie. Podgrzewamy i mieszamy do połączenia składników.
Ciasto rozwałkowujemy, układamy na blasze, smarujemy sosem pomidorowym. Posypujemy startym serem żółtym, układamy salami, kukurydze, paprykę i cebulę. Pieczemy około 20-25 min w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz