sobota, 20 lutego 2016

Pizza domowa


Ciasto:

  • 400 g mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 30 g drożdży
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Sos:

  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 1/2 kostki rosołowej
  • zioła prowansalskie

Farsz:

  • plastry salami
  • cebula pokrojona w piórka
  • kukurydza
  • papryka pokrojona w kostkę
  • tarty ser żółty


Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier, dodajemy pokruszone drożdże, olej i podgrzane mleko. Wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. 
1/2 kostki rosołowej rozpuszczamy w pół szklanki ciepłej wody. Wlewamy do garnuszka, dodajemy koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie. Podgrzewamy i mieszamy do połączenia składników.
Ciasto rozwałkowujemy, układamy na blasze, smarujemy sosem pomidorowym. Posypujemy startym serem żółtym, układamy salami, kukurydze, paprykę i cebulę. Pieczemy około 20-25 min w 180 stopniach. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz