niedziela, 21 lutego 2016

Krokiety ze szpinakiem



Naleśniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 jajka
  • szczypta soli
Farsz:

  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki śmietany
  • 100 g startego żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
Ponadto:

  • 2 jajka
  • bułka tarta
Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie miksujemy, smażymy naleśniki.
Szpinak umieszczamy w garnku, dodajemy 2 łyżki masła, podgrzewamy. Gdy szpinak się rozmrozi dodajemy do smaku sól i pieprz oraz śmietanę.  Zdejmujemy z palnika i wtedy wsypujemy starty żółty ser, mieszamy. Na naleśnik nakładamy porcje farszu, zawijamy jak krokieta. Obtaczamy w roztrzepanym jajku a następnie bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz