Biszkopt
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Masa kokosowa
- 300 g malin świeżych lub mrożonych do przełożenia
- 500 g mascarpone
- 400 ml mleka kokosowego
- 150 ml śmietany kremowej 30 %
- 100 g wiórków kokosowych
- 200 g białej czekolady
- sok wyciśnięty z 1 limonki
- 3 łyżki zimnej wody
Krem kokosowy: mleko kokosowe, śmietankę wlewamy do garnka, dodajemy wiórki koksowe. Wszystko doprowadzamy do wrzenia i co jakiś czas mieszamy. Odstawiamy garnek z palinka, do masy dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy i znowu podgrzewamy. Całość gotujemy 10 min cały czas mieszając, odstawiamy do ostygnięcia (masa w tym czasie zgęstnieje). Do wystudzonej masy dodajemy mascarpone, ubijamy mikserem aż krem będzie puszysty.
Na pierwszą część biszkoptu wykładamy 1/3 kremu (biszkopt można nasączyć np. sokiem z limonki z wodą). Na kremie układamy maliny, przykrywamy biszkoptem i powtarzamy czynność. Drugą warstwę kremu przykrywamy biszkoptem. Boki i wierzch tortu smarujemy kremem.
Dekorujemy według uznania. U mnie dekoracja jest w formie kremowych róż. W oryginalnym przepisie boki tortu są obsypane pokruszonymi wafelkami kokosowymi. Tort schładzamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz