niedziela, 14 lutego 2016

Tort raffaello z malinami


Biszkopt

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Masa kokosowa
  • 300 g malin świeżych lub mrożonych do przełożenia
  • 500 g mascarpone 
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 150 ml śmietany kremowej 30 %
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 200 g białej czekolady 
  • sok wyciśnięty z 1 limonki
  • 3 łyżki zimnej wody
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i miksujemy do momentu aż masa stanie się błyszcząca. Dodajemy po jednym żółtku i po każdym miksujemy. W porcjach dodajemy przesianą mąkę. Pieczemy w tortownicy o średnicy 24 cm.  do tzw. suchego patyczka. Ostudzony biszkopt kroimy na trzy części.
Krem kokosowy: mleko kokosowe, śmietankę wlewamy do garnka, dodajemy wiórki koksowe. Wszystko doprowadzamy do wrzenia i co jakiś czas mieszamy. Odstawiamy garnek z palinka, do masy dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy i znowu podgrzewamy. Całość gotujemy 10 min cały czas mieszając, odstawiamy do ostygnięcia (masa w tym czasie zgęstnieje). Do wystudzonej masy dodajemy mascarpone, ubijamy mikserem aż krem będzie puszysty.
Na pierwszą część biszkoptu wykładamy 1/3 kremu (biszkopt można nasączyć np. sokiem z limonki z wodą). Na kremie układamy maliny, przykrywamy biszkoptem i powtarzamy czynność. Drugą warstwę kremu przykrywamy biszkoptem. Boki i wierzch tortu smarujemy kremem.
Dekorujemy według uznania. U mnie dekoracja jest w formie kremowych róż. W oryginalnym przepisie boki tortu są obsypane pokruszonymi wafelkami kokosowymi. Tort schładzamy.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz