Biszkopt
- 3 jaja
- 4 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki ciemnego kakao
- 1/3 szklanka zimnej wody + sok z połowy cytryny
- 1,5 szklanki mleka
- 120 gramów wiórków kokosowych
- 3 - 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 150 gram miękkiego masła
- 3 żółtka
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 6 - 7 plastrów ananasa z puszki
- 1 galaretka czerwona (może być wiśniowa, truskawkowa, itd)
- 200 ml wrzątku
- 1 łyżeczka żelatyny do rozpuszczania we wrzątku
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 3 białka
Schłodzony biszkopt nasączyć ponczem.
1 szklankę mleka zagotować z wiórkami kokosowymi, cukrem i cukrem waniliowym.
W pozostałej 0,5 szklanki mleka dokładnie rozprowadzić żółtka, mąkę ziemniaczaną i pszenną, wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń, następnie go ostudzić i dodać miękkie masło, utrzeć. Dodać pokrojonego na kawałki odsączonego ananasa, delikatnie wymieszać łyżką.
Masę rozprowadzić na nasączonym ponczem biszkopcie, schłodzić w lodówce.
Galaretkę i 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić dokładnie w 200 ml wrzątku, ostudzić.
Z białek i cukru pudru ubić puszysty krem, następnie powoli wlewać tężejącą galaretkę, dokładnie zmiksować masę wylać na kokosowy krem. Schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz