Spód
200 g herbatników
100 g orzechów włoskich
200 g masła
6 łyżek miodu
Krem kokosowy
100 g kwaśnej śmietany 18%
120 g cukru pudru
400 g mleka kokosowego
6-7 łyżeczek żelatyny
400 g śmietanki kremówki
50 g wiórków kokosowych
Warstwa kawowa
350 g słodzonego mleka skondensowanego
150 g mleka
1 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
2 łyżeczki żelatyny
350 g słodzonego mleka skondensowanego
150 g mleka
1 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
2 łyżeczki żelatyny
Spód: Orzechy posiekać, herbatniki pokruszyć na małe kawałki i wymieszać. Dodać miękkie masło oraz miód i dobrze wymieszać. Gotową masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 25 cm.
Krem kokosowy: Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić, aby napęczniała. Kwaśną śmietanę zmiksować z cukrem pudrem. Następnie dodać mleko kokosowe oraz likier kokosowy i ponownie dobrze wymieszać. Kremówkę ubić ze śmietan-fixem.
Do żelatyny dodać 2 łyżki wody i rozpuścić. Ostudzoną wlać do masy kokosowej. Dodać wiórki kokosowe i jeszcze raz wymieszać. Do masy dodawać ubitą kremówkę w porcjach po każdej delikatnie mieszając. Krem przełożyć na wcześniej przygotowany herbatnikowy spód, wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia.
Warstwa kawowa: Żelatynę przełożyć zalać niewielką ilością zimnej wody i zostawić do napęcznienia. Mleko skondensowane wymieszać z mlekiem i kawą. Do żelatyny dodać 1 łyżkę wody i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia. Powoli wlewać do mleka kawowego dobrze wymieszać. Wylać na masę kokosową i wstawić do lodówki na min. 4 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz