- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 250 g zimnego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
Pianka
- 5 białek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 80 g budyniu wanilinowego bez cukru
- 1/2 szklanki oleju
Ponadto
- około 500 g malin - mogą być mrożone
- cukier puder
Kruche ciasto: Wszystkie składniki zagnieść. Jeśli ciasto jest zbyt sypkie, dodać odrobinę wody. Gotowe ciasto podzielić na dwie części w stosunku 1;2. Włożyć do zamrażalnika. Na blachę o wymiarach 35x20 cm zetrzeć na tarce zamrożone ciasto (większą część), delikatnie przyklepać dłonią. Podpiec w temperaturze 180 C około 15 min.
Pianka: Białka ubić na sztywną pianę. Powoli wsypywać cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając.Następnie wsypać budyń, miksować do czasu aż się rozpuści. Wlać olej i dokładnie wymieszać.
Na podpieczony spód wyłożyć przygotowaną masę. Ułożyć na niej maliny. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.Piec 30-40 min w temperaturze 180 C. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz