sobota, 12 września 2015

Ciasto z malinami


Kruche ciasto 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
Pianka
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 80 g budyniu wanilinowego bez cukru
  • 1/2 szklanki oleju
Ponadto
  • około 500 g malin - mogą być mrożone
  • cukier puder

Kruche ciasto: Wszystkie składniki zagnieść. Jeśli ciasto jest zbyt sypkie, dodać odrobinę wody. Gotowe ciasto podzielić na dwie części w stosunku 1;2. Włożyć do zamrażalnika. Na blachę o wymiarach 35x20 cm zetrzeć na tarce zamrożone ciasto (większą część), delikatnie przyklepać dłonią. Podpiec w temperaturze 180 C około 15 min.

Pianka: Białka ubić na sztywną pianę. Powoli wsypywać cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając.Następnie wsypać budyń, miksować do czasu aż się rozpuści. Wlać olej i dokładnie wymieszać.

Na podpieczony spód wyłożyć przygotowaną masę. Ułożyć na niej maliny. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.Piec 30-40 min w temperaturze 180 C. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz