Ciasto
kruche:
- 125g margaryny
- 60g cukru
- 10g kakao
- 190g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 750g twarogu z wiaderka
- 100g cukru
- 500g krówek
- 3 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 250ml mleka
Z podanym składników
na ciasto kruche zagnieść ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki. Ciasto
rozwałkować. Wykleić nim tortownice o średnicy 25cm. (tortownice wyłożyć
papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać bułką tartą). Na czas
przygotowywania masy serowej wstawić do lodówki.
Krówki
rozkruszyć. 400g przełożyć do garnka i
zalać mlekiem. Resztę krówek odstawić na bok. Krówki z mlekiem podgrzewać, cały
czas mieszając aż do rozpuszczenia krówek. Ostudzić.
Ser utrzeć z cukrem.
Po kolei dodawać jajka, po każdym miksując. Następnie dodać budyń i wymieszać.
Powoli wlewać mleko korówkowe. Miksować tylko do połączenia składników. 100g krówek pokroić na małe kawałki i dodać
do masy serowej. Delikatnie wymieszać łyżką.
Masę serową wylać na
wczesnej przygotowany spód i piec około 1 godzinę w 180 C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz