poniedziałek, 7 września 2015

Sernik krówkowy



Ciasto kruche:
  • 125g margaryny
  • 60g cukru
  • 10g kakao
  • 190g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
  • 750g twarogu z wiaderka
  • 100g cukru
  • 500g krówek
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 250ml mleka

Z podanym składników na ciasto kruche zagnieść ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować. Wykleić nim tortownice o średnicy 25cm. (tortownice wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać bułką tartą). Na czas przygotowywania masy serowej wstawić do lodówki.

Krówki rozkruszyć.  400g przełożyć do garnka i zalać mlekiem. Resztę krówek odstawić na bok. Krówki z mlekiem podgrzewać, cały czas mieszając aż do rozpuszczenia krówek. Ostudzić.
Ser utrzeć z cukrem. Po kolei dodawać jajka, po każdym miksując. Następnie dodać budyń i wymieszać. Powoli wlewać mleko korówkowe. Miksować tylko do połączenia składników. 100g krówek pokroić na małe kawałki i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać łyżką.
Masę serową wylać na wczesnej przygotowany spód i piec około 1 godzinę w 180 C. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz