Biszkopt
- 7 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g zmilonych orzechów laskowych
- 2,5 łyżki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła, temp. pokojowa
- 200 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki nutelli (lub innego kremu czekoladowego)
- 1 szklanka pokruszonych wafelków orzechowych bez polewy czekoladowej
- 1 szklanka pokruszonych wafelków orzechowych lub zmielonych orzechów laskowych
- 50 g gorzkiej czekolady
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy i powoli dodajemy ostudzoną czekoladę i krem czekoladowy. Miksujemy do połączenia składników.
Na pierwszą część biszkoptu wykładamy 1/3 masy czekoladowej, oprószamy 1/2 szklanki pokruszonych wafelków. Przykrywamy drugim blatem i lekko dociskamy. Powtarzamy czynność z masą i wafelkami. Przykrywamy trzecim blatem, smarujemy pozostałym kremem wierzch ciasta i boki.
Pokruszonymi wafelkami dekorujemy boki i około 2 cm wierzchu ciasta. Czekoladę kroimy w cienkie plastry i dekorujemy ciasto. Chłodzimy min. 1 godzinę w lodówce. Na pół godziny przed podaniem wyciągamy go z lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz