wtorek, 22 września 2015

Placki warzywne



  • 1 cukinia średniej wielkości
  • 1 duża marchewka
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 jajka
  • 1 mała cebula
  • 4-5 łyżek mąki pszennej
  • posiekana natka pietruszki
  • sól
  • pieprz


Z cukinii usunąć miąższ, ziemniaki i marchewkę obrać. Wszystko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Można zostawić starte warzywa na około 15 min na sitku, aby pozbyć się nadmiaru soku. 
Natkę pietruszki posiekać, cebulę drobno pokroić. Wszystkie warzywa wymieszać, dodać roztrzepane jajka, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Powstała masa musi być dość gęsta. Nakładać niewielkie porcje na rozgrzany na patelni olej, smażyć z obu stron do czasu, aż się ładnie zarumienią. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz