poniedziałek, 7 września 2015

Piernik ciepany



  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 20 dag margaryny
  • półtorej szklanki mąki
  • 6 łyżek miodu
  • półtorej łyżeczki sody
  • ok. 150-200 g kwaśnej gęstej śmietany

Jajka, cukier i cukier wanilinowy ucieramy na puszystą masę. Margarynę ucieramy, a następnie dodajemy ubite jajka z cukrem i delikatnie miksujemy. Dodajemy mąkę. Miód rozpuszczamy i dodajemy do niego sodę. Masa stanie się biała i zacznie rosnąć. Dodajemy do reszty zmiksowanych składników. Wszystko razem łączymy ze sobą. Masę wylewamy na dużą blachę (taką jak pieczemy roladę). Pieczemy ok. 15 min w temperaturze 170 C. Upieczone ciasto smarujemy śmietaną i zwijamy jak roladę. Odstawiamy do wystygnięcia. Najlepiej jeść następnego dnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz