- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 20 dag margaryny
- półtorej szklanki mąki
- 6 łyżek miodu
- półtorej łyżeczki sody
- ok. 150-200 g kwaśnej gęstej śmietany
Jajka, cukier i cukier wanilinowy ucieramy na puszystą masę. Margarynę ucieramy, a następnie dodajemy ubite jajka z cukrem i delikatnie miksujemy. Dodajemy mąkę. Miód rozpuszczamy i dodajemy do niego sodę. Masa stanie się biała i zacznie rosnąć. Dodajemy do reszty zmiksowanych składników. Wszystko razem łączymy ze sobą. Masę wylewamy na dużą blachę (taką jak pieczemy roladę). Pieczemy ok. 15 min w temperaturze 170 C. Upieczone ciasto smarujemy śmietaną i zwijamy jak roladę. Odstawiamy do wystygnięcia. Najlepiej jeść następnego dnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz