niedziela, 20 września 2015

Mini stromboli - mini pizza


Ciasto

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru


Nadzienie

  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • mała cebula
  • pomidor
  • salami w plastrach
  • tarty ser żółty
  • 1 jajko
  • sezam
  • sól


Drożdże rozpuścić w wodzie. Wszystkie składniki umieścić w misce, mieszać łyżką do czasu aż łyżka będzie obklejona ciastem. Wtedy zacząć wyrabiać ciasto ręcznie, do momentu aż będzie elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 min. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na kształt prostokąta. Koncentrat pomidorowy wymieszać z 2 łyżeczkami wody. Posmarować środek każdego z placków (tak wzdłuż). Obraną cebulę pokroić w piórka, układać na sosie pomidorowym. Pomidora pozbawić skórki i pestek. pokroić w plastry i poukładać na cebuli. Posypać to warzywa solą. Na cebuli poukładać plasterki salami i posypać tartym serem żółtym. 
Po bokach ciasta ponacinać paski. Zakładać paski raz z jednej, raz z drugiej strony, aby powstał wianek. Roztrzepanym jajkiem posmarować przygotowane stromboli i posypać sezamem. Piec około 25 min  w temperaturze 180 C, aż ciasto ładnie się zarumieni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz