Ciasto
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki oleju
- 2 dag świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Nadzienie
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- mała cebula
- pomidor
- salami w plastrach
- tarty ser żółty
- 1 jajko
- sezam
- sól
Drożdże rozpuścić w wodzie. Wszystkie składniki umieścić w misce, mieszać łyżką do czasu aż łyżka będzie obklejona ciastem. Wtedy zacząć wyrabiać ciasto ręcznie, do momentu aż będzie elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 min. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na kształt prostokąta. Koncentrat pomidorowy wymieszać z 2 łyżeczkami wody. Posmarować środek każdego z placków (tak wzdłuż). Obraną cebulę pokroić w piórka, układać na sosie pomidorowym. Pomidora pozbawić skórki i pestek. pokroić w plastry i poukładać na cebuli. Posypać to warzywa solą. Na cebuli poukładać plasterki salami i posypać tartym serem żółtym.
Po bokach ciasta ponacinać paski. Zakładać paski raz z jednej, raz z drugiej strony, aby powstał wianek. Roztrzepanym jajkiem posmarować przygotowane stromboli i posypać sezamem. Piec około 25 min w temperaturze 180 C, aż ciasto ładnie się zarumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz