Biszkopt
- 6 jajek
- 1 1/3 szklanki cukru
- 10 łyżek oleju
- 10 łyżek wody
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować do momentu aż masa stanie się błyszcząca. Dodawać po jednym żółtku i po każdym miksować. Dodać olej i wodę - zmiksować. W porcjach dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Piec w blaszce o wymiarach 30x25 cm 30 min w temperaturze 175 C do suchego patyczka. Ostudzony biszkopt przekroić na pół.
Masa kokosowa
- 3 szklanki mleka
- 350 g wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g masła
- 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
W garnku zagotować 2,5 szklanki mleka. W pozostałym mleku rozprowadzić mąkę. Do gotującego się mleka wsypać wiórki kokosowe, cukier i masło. Wymieszać i gotować do rozpuszczenia masła i cukru. Wlać resztę mleka z mąką ziemniaczaną i gotować stale mieszając, do czasu aż masa zacznie gęstnieć. Gorącą masę wyłożyć na biszkopt i przykryć drugą częścią.
Masa toffi
- 1 puszka masy krówkowej
- 150 g masła
- 200 g posiekanych orzechów włoskich
Masło ubić mikserem, dodawać masę krówkową cały czas miksując. Gotową masę wyłożyć na biszkopt. Jeśli jest zbyt rzadka można włożyć na kilka minut do lodówki do zgęstnienia. Posypać orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz