poniedziałek, 7 września 2015

Knedle z truskawkami




  • 250 gram twarogu
  • 300 gram ziemniaków ugotowanych
  • 350 gram mąki pszennej + dodatkowo na podsypywanie
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • kilkanaście truskawek umytych bez szypułek
  • śmietana lub jogurt grecki, cukier

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Twaróg, ziemniaki, jajka, sól i cukier, zagnieść. Ciasto wyrabiać do połączenia składników. Z ciasta uformować wałek i podzielić go na ok. 15-20 części. Każdą cześć rozpłaszczyć, położyć na środku truskawkę, zawinąć i uformować kulkę.
Knedle gotować 4-6 min w osolonej wodzie. Podawać ze śmietaną i cukrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz