Masa serowa
- 10 dag masła roślinnego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 żółtka
- 600 g serka homogenizowanego
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki gorącej wody
- 3 płaskie łyżki żelatyny
- truskawki
Chrupiący spód
- 225 g ciasteczek digestive (lub innych tego rodzaju)
- 100 g masła
Mus truskawkowy
- 450 g truskawek
- cukier puder (do smaku - zależy jak słodkie są truskawki)
- 2 galaretki truskawkowe
Ciasteczka digestive rozkruszamy, dodajemy miękkie masło i mieszamy. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 24 cm, uciskamy ręką ciastka na powierzchni tortownicy i wkładamy na 30 min do lodówki.
Jedną szklankę mleka gotujemy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W pół szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę, lekko przestudzoną dodajemy do mleka.
Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, następnie dodajemy żółtka i dalej miksujemy. Masa powinna być gładka i puszysta. Powoli dodajemy serki homogenizowane i ucieramy na wolnych obrotach. Na koniec powoli dodajemy mleczną żelatynę. Miksujemy do dokładnego połączenia. Masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód.
Truskawki myjemy, osuszamy, wkładamy do garnka i miksujemy na gładką masę. Powstały mus gotujemy. W przypadku, gdy masa jest mało słodka można dodać cukier puder, jednak trzeba pamiętać, że galaretki są również słodkie. Wyłączmy gaz, do gorącego musu dodajemy sypkie galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. Pozostawiamy do wystygnięcia, co jakiś czas mieszamy. Tężejący mus wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz