niedziela, 6 września 2015

Truskawkowy sernik na zimno

Pyszny sernik na zimno z truskawkami, z aksamitnym środkiem i chrupiącym spodem, czyli wszystko do co potrzebne do szczęścia. Co prawda sezon na truskawki już minął, ale można użyć truskawek mrożonych. Sernik kroi się bez problemu i wytrzymuje nawet w czasie ciepłej, letniej pogody.

Masa serowa
  • 10 dag masła roślinnego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 żółtka
  • 600 g serka homogenizowanego
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki gorącej wody
  • 3 płaskie łyżki żelatyny
  • truskawki

Chrupiący spód

  • 225 g ciasteczek digestive (lub innych tego rodzaju)
  • 100 g masła

Mus truskawkowy

  • 450 g truskawek 
  • cukier puder (do smaku - zależy jak słodkie są truskawki)
  • 2 galaretki truskawkowe

Ciasteczka digestive rozkruszamy, dodajemy miękkie masło i mieszamy. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 24 cm, uciskamy ręką ciastka na powierzchni tortownicy i wkładamy na 30 min do lodówki.


Jedną szklankę mleka gotujemy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W pół szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę, lekko przestudzoną dodajemy do mleka. 

Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, następnie dodajemy żółtka i dalej miksujemy. Masa powinna być gładka i puszysta. Powoli dodajemy serki homogenizowane i ucieramy na wolnych obrotach. Na koniec powoli dodajemy mleczną żelatynę. Miksujemy do dokładnego połączenia. Masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód.

Truskawki myjemy, osuszamy, wkładamy do garnka i miksujemy na gładką masę. Powstały mus gotujemy. W przypadku, gdy masa jest mało słodka można dodać cukier puder, jednak trzeba pamiętać, że galaretki są również słodkie. Wyłączmy gaz, do gorącego musu dodajemy sypkie galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. Pozostawiamy do wystygnięcia, co jakiś czas mieszamy. Tężejący mus wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz