czwartek, 24 września 2015

Ciasteczka ślimaczki


Składniki na około 40 sztuk

  • 375 g mąki pszennej
  • 185 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 łyżeczki soku pomarańczowego
  • szczypta soli
  • łyżka mleka
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1,5 łyżeczka cynamonu
Mąkę, masło, cukier puder, sól i sok pomarańczowy wymieszać, zagnieść. Podzielić na dwie równe części. do jednej dodać kakao, cynamon i mleko, zagnieść, a drugą pozostawić bez zmian. Ciasto schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Schłodzone wyjąć i przygotować ciasteczka.
1/2 jasnego ciasta rozwałkować na placek o grubości około 1 cm. Pokropić go na paski o szerokości 1 cm. Tak samo zrobić z 1/2 ciasta ciemnego. Ułożyć szachownicę, przytrzymać dłonią, aby ciasta ze sobą się skleiły. 
Każde ciasto rozwałkować na prostokąt. Położyć jeden na drugim i zawinąć jak roladę. Schłodzić, kroić na plasterki, piec 10-12 min w temperaturze 180 C. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz