wtorek, 8 września 2015

Kruche babeczki z kremem budyniowym


Ciasto

  • 200 g margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka 
  • 1 łyżka śmietany
  • 300 g mąki
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem budyniowy

  • 250 ml mleka
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Ponadto

  • masa krówkowa
  • dowolne owoce
  • posypka czekoladowa

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i wyrobić. Odłożyć na 15 min do lodówki. Gotowym ciastem wyłożyć foremki na babeczki. Piec 15-20 min w temperaturze 170 C.

125 ml mleka zagotować, a drugie 125 ml mleka wymieszać z cukrem i mąką. Wlać to do gotującego się mleka, cały czas mieszać, aż masa stanie się gęsta. Ostudzić ją. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dodać ostudzoną masę i miksować do czasu aż stanie się puszysta. 

Na spód babeczek wyłożyć łyżeczkę masy krówkowej. Udekorować kremem, owocami i posypką czekoladową. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz