Ciasto
- 200 g margaryny
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany
- 300 g mąki
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem budyniowy
- 250 ml mleka
- 125 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Ponadto
- masa krówkowa
- dowolne owoce
- posypka czekoladowa
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i wyrobić. Odłożyć na 15 min do lodówki. Gotowym ciastem wyłożyć foremki na babeczki. Piec 15-20 min w temperaturze 170 C.
125 ml mleka zagotować, a drugie 125 ml mleka wymieszać z cukrem i mąką. Wlać to do gotującego się mleka, cały czas mieszać, aż masa stanie się gęsta. Ostudzić ją. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dodać ostudzoną masę i miksować do czasu aż stanie się puszysta.
Na spód babeczek wyłożyć łyżeczkę masy krówkowej. Udekorować kremem, owocami i posypką czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz