Bułeczki
- 600 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 80 g cukru
- 50 g roztopionego, schłodzonego masła
- 2 jajka
- 1 żółtko (białko proponuje zostawić do posmarowania bułeczek)
- 30 g drożdży
- 1/2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 50 g masła
W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 15 min. Z mąki, cukru, jajek, żółtka, rozczynu i roztopionego masła zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce (powinno podwoić swoją objętość).
Formujemy bułeczki w zależności od wielkości jaka nam odpowiada ( mi wyszło 14 sporych bułeczek). Odstawiamy, aby jeszcze podrosły.
Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy. Bułeczki smarujemy rozkłóconym białkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy 25 min w temperaturze 180 C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz