niedziela, 6 września 2015

Maślane bułeczki

Pyszne drożdżowe bułeczki, idealne na śniadanie. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Można je jeść z różnymi dodatkami, takimi jak domowa konfitura czy krem czekoladowy, ale same też są bardzo dobre. U mnie są w wersji z kruszonką, ale myślę że można trochę popróbować i piec je w różnych kombinacjach np. nadziewane z serem czy dżemem.

Bułeczki
  • 600 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 80 g cukru
  • 50 g roztopionego, schłodzonego masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko (białko proponuje zostawić do posmarowania bułeczek)
  • 30 g drożdży
Kruszonka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 50 g masła

W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 15 min. Z mąki, cukru, jajek, żółtka, rozczynu i roztopionego masła zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce (powinno podwoić swoją objętość).
Formujemy bułeczki w zależności od wielkości jaka nam odpowiada ( mi wyszło 14 sporych bułeczek). Odstawiamy, aby jeszcze podrosły. 


Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy. Bułeczki smarujemy rozkłóconym białkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy 25 min w temperaturze 180 C. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz