sobota, 12 września 2015

Malinowa chmurka



Beza
  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Ciasto kruche
  • 3 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
Galaretka malinowa
  • 500 g malin
  • 3 galaretki malinowe
Krem śmietankowy
  • 500 ml śmietany 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Beza: białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, dalej miksować, aż cukier się rozpuści. Pod sam koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Masę wyłożyć do formy o wymiarach 25x33 cm. Piec przez 1 godzinę w temperaturze 140 C. Ostudzić bezę nie otwierając piekarnika.

Kruche ciasto: Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować. Włożyć do formy (takiej samej jak była pieczona beza) i piec przez około 15 min w 180 C.

Galaretka malinowa: Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody. Dodać umyte maliny. Tężejącą galaretkę wylać na kruche ciasto.

Krem śmietankowy: Śmietanę, serek mascarpone i cukier puder ubijać do otrzymania gęstego kremu. Wyłożyć na zastygłą galaretkę. Wyrównać krem i położyć na to wcześniej przygotowaną bezę. Schłodzić w lodówce. Najlepsze jest następnego dnia. Przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz