Beza
- 3 białka
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Ciasto kruche
- 3 żółtka
- 30 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła
Galaretka malinowa
- 500 g malin
- 3 galaretki malinowe
Krem śmietankowy
- 500 ml śmietany 36%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Beza: białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, dalej miksować, aż cukier się rozpuści. Pod sam koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Masę wyłożyć do formy o wymiarach 25x33 cm. Piec przez 1 godzinę w temperaturze 140 C. Ostudzić bezę nie otwierając piekarnika.
Kruche ciasto: Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować. Włożyć do formy (takiej samej jak była pieczona beza) i piec przez około 15 min w 180 C.
Galaretka malinowa: Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody. Dodać umyte maliny. Tężejącą galaretkę wylać na kruche ciasto.
Krem śmietankowy: Śmietanę, serek mascarpone i cukier puder ubijać do otrzymania gęstego kremu. Wyłożyć na zastygłą galaretkę. Wyrównać krem i położyć na to wcześniej przygotowaną bezę. Schłodzić w lodówce. Najlepsze jest następnego dnia. Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz