Biszkopt
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki ciemnego kakao
- 30 dag mrożonych wiśni
- 1 szklanka wody
- 1/4 szklanki wody + 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier (do smaku)
Masa serowa
- 25 dag serka homogenizowanego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 300 ml śmietany 30%
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 6 łyżek kawy cappuccino
- 4 łyżeczki żelatyny
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować do momentu aż masa stanie się błyszcząca. Dodawać po jednym żółtku i po każdym miksować. W porcjach dodawać przesianą mąkę z kakao. Piec w tortownicy o średnicy 23 cm 20 min w temperaturze 175 C do suchego patyczka. Ostudzony biszkopt przekroić na pół.
Masa wiśniowa: Zamrożone wiśnie zagotować z 1 szklanką wody i cukrem, gotować do momentu aż wiśnie się rozmrożą. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 1/4 szklance wody. Wlać do wiśni, dokładnie mieszając. Odstawiamy na chwilę do ostudzenia. Masę wykładamy na 1 część biszkoptu.
Masa serowa: Śmietanę ubić na sztywno i dodać obie kawy. Delikatnie wymieszać. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody, podgrzać i rozpuścić. Serki zmiksować z cukrem, delikatnie wymieszać ze śmietaną. Powoli wlewać rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę. Dokładnie mieszamy i rozprowadzamy na masie wiśniowej (uwaga: masa dość szybko tężeje). Przykrywamy drugą częścią biszkoptu.
Tort udekorować wedle uznania. Jeśli chcemy go obłożyć masą cukrową, należy najpierw pokryć go masą maślaną, szczególnie uważając na te miejsca, gdzie jest masa serowa i owoce. Mogą one rozpuścić masę cukrową.
Masa maślana
125 g masła
400 g cukru pudru
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier puder i dalej miksować do czasu, aż krem będzie gładki.
Monika czym pisalas recepte?
OdpowiedzUsuńReceptę napisałam czarnym cienkopisem, więc stanowiła tylko element dekoracji :)
OdpowiedzUsuń