- 250 g miękkiego masła
- 125 g cukru pudru
- 300 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 4 łyżki mleka
- szczypta soli
Nadzienie
- 100 g czekolady deserowej (ewentualnie 50 g czekolady deserowej i 50 g czekolady mlecznej)
- 25 g masła
- 2 łyżki śmietany kremówki
- cukier puder do posypania
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z solą i kakaem. Dodać do masła utartego z cukrem pudrem nie przerywając miksowania. Dodać mleko i miksować do momentu połączenia się składników. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy. Wyciskać ciasteczka o średnicy 4 cm. Piec 12-15 min w temperaturze 180 C. Ostudzić.
Czekoladę z masłem i śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić na chwile, aby masa troszkę stężała. Ciasteczko smarować masą i przykryć drugim ciasteczkiem. Gotowe ciastka posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz