niedziela, 6 września 2015

Nadziewane kruche ciasteczka

Ciasto

  • 250 g miękkiego masła
  • 125 g cukru pudru
  • 300 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 4 łyżki mleka
  • szczypta soli
Nadzienie
  • 100 g czekolady deserowej (ewentualnie 50 g czekolady deserowej i 50 g czekolady mlecznej)
  • 25 g masła
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • cukier puder do posypania
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z solą i kakaem. Dodać do masła utartego z cukrem pudrem nie przerywając miksowania. Dodać mleko i miksować do momentu połączenia się składników. Ciasto przełożyć do  rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy. Wyciskać ciasteczka o średnicy 4 cm. Piec 12-15 min w temperaturze 180 C. Ostudzić.

Czekoladę z masłem i śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić na chwile, aby masa troszkę stężała. Ciasteczko smarować masą i przykryć drugim ciasteczkiem. Gotowe ciastka posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz