poniedziałek, 7 września 2015

Rolada malinowa



Ciasto:

  • 3 jaja
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżka cukru pudru

Masa malinowa:
  • 30 dkg malin
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki cukru



Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier. Następnie dodawać po kolei żółtka i po każdym miksować. Dodać mąkę ziemniaczaną i tortową, delikatnie wymieszać łyżką. Wylać na dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 10 min. Gdy ciasto się upiecze, przełożyć na wcześniej przygotowaną ściereczkę, delikatnie oderwać papier do pieczenia. Ciasto zwinąć ze ściereczką jak roladę, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić do wystudzenia.

Maliny miksować. W ¼ szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę. Śmietanę ubić, dodać cukier, mus malinowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Powoli wlewać ostudzoną żelatynę, przez chwilę miksować. Wstawić masę do lodówki aby trochę stężała. Roladę rozwinąć, zabrać ściereczkę. Włożyć na ciasto masę malinową, zwinąć i wstawić do lodówki, aby masa stężała. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz