Ciasto:
- 3 jaja
- 3 łyżki mąki tortowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżka cukru pudru
Masa malinowa:
- 30 dkg malin
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki cukru
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier.
Następnie dodawać po kolei żółtka i po każdym miksować. Dodać mąkę ziemniaczaną
i tortową, delikatnie wymieszać łyżką. Wylać na dużą blachę, wyłożoną papierem
do pieczenia. Piec 10 min. Gdy ciasto się upiecze, przełożyć na wcześniej
przygotowaną ściereczkę, delikatnie oderwać papier do pieczenia. Ciasto zwinąć
ze ściereczką jak roladę, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić do wystudzenia.
Maliny miksować. W ¼ szklanki gorącej wody rozpuścić
żelatynę. Śmietanę ubić, dodać cukier, mus malinowy. Wszystko dokładnie
wymieszać. Powoli wlewać ostudzoną żelatynę, przez chwilę miksować. Wstawić
masę do lodówki aby trochę stężała. Roladę rozwinąć, zabrać ściereczkę. Włożyć
na ciasto masę malinową, zwinąć i wstawić do lodówki, aby masa stężała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz